Het is bijna juni dus steken wij de studentjes onder ons graag een hart onder de riem! De zomer lijkt zo dichtbij maar eerst moet er nog zwaar geblokt worden. Maar... no worries want we hebben een lijst samengesteld met 10 nuttige tips om gefocust te blijven en efficient te studeren! 

  1. Zorg voor een aangename omgeving om te studeren, zonder teveel afleiding en mensen rond jou. Zorg dat al jouw studiemateriaal aanwezig is op 1 plaats (handboeken, jouw notities, PPT's,...)
  2. Bekijk grondig jouw examenrooster en maak een realistische lange termijn planning. Zorg dat die moeilijke kleppers niet tot het einde onaangeroerd blijven.
  3. Sta op op een vast uur en neem op regelmatige tijdstippen een pauze. Weet je van jezelf dat je het beste studeert in de voormiddag? Plan dan de moeilijke vakken/hoofdstukken in de voormiddag. Niemand kan uren aan een stuk geconcentreerd blijven. Deel jouw planning op in blokken van bijvoorbeeld 50 minuten. Laat je niet intimideren door verhalen van medestudenten die 24/7 boven hun boeken hangen. 
  4. Probeer zoveel mogelijk jouw smartphone en laptop aan de kant te laten! It's hard, I know! Geen karakter? Gebruik dan de applicatie SelfControl om bepaalde websites te blokkeren tijdens de periode dat je studeert (enkel voor Mac). Er bestaan ook gelijkaardige applicaties voor pc en smartphones. ;-)
  5. Zoek een evenwicht tussen studeren en ontspanning. Beloon jezelf en geef jezelf wat ruimte om te schuiven met jouw planning. 
  6. Maak een visueel schema of een gestructureerde samenvatting. 
  7. Eet op vaste tijdstippen én gezond! Drink ook voldoende water. Hou gezonde snacks (zoals noten) bij de hand. Gebruik jouw pauze om een heerlijke verse fruitsalade te maken. 
  8. Good tunes! Het is verleidelijk om een playlist te maken met al jouw favoriete nummers, maar het is niet de bedoeling om te gaan meezingen. Op Spotify vind je playlists die jouw focus alleen maar stimuleren! 
  9. Neem een study buddy! Meestal is het een enorme afleiding om samen met iemand te studeren dus maak duidelijke afspraken en overlaadt elkaar niet met vragen. Profiteer van elkaars gezelschap om elkaar gemotiveerd te houden. 
  10. Stay positive! 

Liefs,

Dorien x

 

RELATED ARTICLES