Clean your closet: ruim je kledingkast op als een pro

In Luxedy Blog - Wij inspireren je met de mooiste collecties en styling tips 0 comments
Clean your closet: ruim je kledingkast op als een pro

Ken je dat gevoel na de solden? Je kijkt naar je kledingkast en denkt: ‘waar laat ik het allemaal?’. Heb jij ook altijd een tekort aan kledinghangers? En lijkt die stapel t-shirts alleen maar te groeien? Dan wordt het tijd om je kledingkast op te ruimen. In deze blog lees je hoe je dat efficiënt aanpakt, hoe je het perfect ordent en wat je met je oude kleding kan doen. Doe je mee?

 

Waarom is het goed om je kast op te ruimen?

Een kast dat uitpuilt van de kleding neemt letterlijk en figuurlijk ruimte in. Een opgeruimde kast zorgt voor een opgeruimd hoofd en geeft overzicht. Je krijgt een beter beeld van wat je hebt en wat er ontbreekt. Maar juist omdat je kledingkast zo onoverzichtelijk is, ontbreekt het aan daadkracht om er iets aan te doen. Precies om die reden geeft het zo’n voldaan gevoel als je kast er verzorgd bij staat!

 

Hoe ruim ik mijn kledingkast het beste op?

‘Stapje voor stapje’ dat is het toverwoord. Heb je moeite met weggooien in het algemeen? Dan weet Marie Kondo daar wel raad mee: “only keep what sparks joy”. Bewaar dus alleen de kleding die je graag draagt, waar je jezelf mooi in voelt of wat je om emotionele redenen wilt houden.


Hoe ga je dan te werk? Nou zo: 

  • Trek alles per categorie uit je kledingkast. Begin bijvoorbeeld eerst met je sokkenla.
  • Sorteer op kleur, soort en/of lengte.
  • Maak drie stapels: ‘weg’, ‘misschien’ en ‘houden’. Is het versleten en kapot dan kan het sowieso weg!
  • Bekijk de stapel ‘misschien’: krijg je er een fijn gevoel bij? Does it spark joy? Zo niet, doe het dan ook weg. Heb je een item al meer dan 12 maanden niet gedragen? Dan kun je je afvragen of het je blij maakt. 
  • Wees eerlijk over items waar je te veel van hebt, zoals een wit t-shirt. Er zijn altijd maar een paar favorieten en de rest zijn toch look-a-likes.
  • Zorg ervoor dat je de kleding die je weg wilt doen meteen in dozen of zakken stopt. Uit het oog, uit het hart. ;-)

 

Hoe kan ik kleding en sieraden gemakkelijk bewaren?

Juwelen

Je zag het misschien al in mijn post op Instagram voorbij komen. 

 

 

Juwelen zijn altijd een crime! Ofwel zitten ze door elkaar, ofwel liggen de juweeltjes verspreid door het huis. Hierbij enkele ideeën om je juwelen te bewaren:

#Tip 1: Berg je juwelen het best gescheiden op en sluit de slotjes. Gebruik bijvoorbeeld een juwelendoos of maak haakjes aan de binnenkant van je kledingkast om kettingen op te hangen. 

#Tip 2: Ringen en oorbellen kun je ook beter in een doosje bij elkaar leggen of aan rekje vastmaken. Gooi ook nooit 1 oorbel weg: verschillende oorbellen in je oren zijn hartstikke hip!

#Tip 3: Bewaar je juwelen niet op vochtige plaatsen zoals de badkamer of bij een raam. Het felle zonlicht kan zorgen voor verkleuring van je sieraden. De slaapkamer is de beste optie!

 

Kleding

Je kunt je kleding op verschillende manieren overzichtelijk ordenen:

#Tip 1: Heb je nog wat schoenendozen over? Dat is altijd handig om panty’s, sokken of riemen in te bewaren. Ook ladeverdelers of manden zijn geschikt om te ordenen.

#Tip 2: Multi-kledinghangers zijn echt heel fijn! Zo kun je meteen een leuke blouse met bijpassende broek bij elkaar hangen. Minder gedoe om een setje uit te zoeken. :-) 

#Tip 3: Truien en t-shirts kun je goed opvouwen maar dunne stofjes kun je beter ophangen. Zo zorgt een blouse van satijn er bijvoorbeeld voor dat je stapel niet blijft liggen.

 

Wat doe je met de kleding die weg kan?

Wil je kleding wegdoen dat er nog goed uitziet? Gooi het dan niet zomaar in de textielcontainer. Kijk altijd of er een kringwinkel bij jou in de buurt ligt of een goed doel waar je het naartoe kunt brengen.

Check zeker ook lokale tweedehandswinkels. Sinds kort verkoopt Finn & Julia in Kalmthout bijvoorbeeld tweedehands dameskleding.

Je kunt er zelfs nog een zakcentje aan verdienen door het op Vinted te verkopen of organiseer een leuke kledingruil met vriendinnen! 

RELATED ARTICLES