Iedereen kent het wel, je favoriete trui die na een wasbeurt in een kindermaat uit de wasmachine komt… Oh no, er zat wol in! Of die geweldige broek die in de winkel nog perfect paste, maar na het wassen ineens veel te strak zit - en nee, het komt niet doordat je net gegeten hebt. ;-) Wat doe je eraan? Dat lees je in deze blog! We nemen je mee in de wereld van stoffen en wasvoorschriften, zodat je garderobe langer mooi blijft.
Onderhoudsvriendelijk of onderhoudsgevoelig?
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten stoffen die allemaal unieke eigenschappen bezitten. Het wasvoorschrift op het label van je kledingstuk heeft alle info die je nodig hebt, maar wij begrijpen ook wel dat je dat er vaak uitknipt. Niets zo vervelend als een dik pak papier in je zij! Daarom hebben we een lijstje gemaakt met de juiste wasvoorschriften, gerangschikt van onderhoudsvriendelijke tot onderhoudsgevoelige stof. Ready?! ;-)
1 (Organisch) Katoen
Katoen is een natuurlijk product, afkomstig van de katoenplant. Het is heel makkelijk in onderhoud omdat het tegen hoge temperaturen kan, zelfs kokend water. Je kan katoen op elke temperatuur wassen (bijv. 60 graden), en met elk wasmiddel. Geen ruimte om het op te hangen? Geen nood! Katoen mag gewoon in de droogkast.
2 Lyocell
Lyocell, ook wel Tencel genaamd, is een kunstmatige vezel gemaakt van cellulose uit houtsnippers. Het is net zo sterk als polyester, en kan water nog beter absorberen dan katoen. Lyocell kan daarom ook gewoon in de wasmachine tot 40 graden en mag in de droogkast. Let er wel op dat het de eerste keer in de droger tot 3% kan krimpen. Liever geen gekrompen kleding na de eerste wasbeurt? Stop er dan een zachte handdoek bij en droog op een lage temperatuur.
3 Polyester
Polyester is een kunstmatige sterke vezel die makkelijk zijn vorm behoudt en dus niet kreukt. Het beste is om polyester niet te warm te wassen, waarbij 30 graden wordt aangeraden. Daarnaast kan het in de droger op lage temperatuur, maar je kunt het beter ophangen. Polyester is namelijk heel snel droog!
4 Linnen
Linnen is een natuurlijk soort textiel, gemaakt uit vlas. De meeste linnen kleding mag in de wasmachine met een fijnwas-programma van 30 graden (maar check het label voor de zekerheid). ;-) Mag het niet in de wasmachine? Was het dan op de hand met een milde zeep. Linnen kleding kan je hangend laten drogen en het liefst in de schaduw. Stop het niet in de droogkast, want daar krijg je permanente kreuken van.
5 Viscose
Viscose, ook wel rayon genaamd, is semi-synthetisch materiaal dat uit natuurlijke vezels bestaat en chemisch is behandeld. Eigenlijk heeft handwas hier de voorkeur, maar je kunt viscose ook wassen in de wasmachine zolang het onder de 40 graden blijft. Viscose kreukt heel snel, dus vul je wastrommel maar voor de helft en was het kledingstuk binnenstebuiten voor het beste resultaat. Heb je het gewassen? Gebruik dan zeker geen droogkast, maar hang het op.
6 Cupro
Cupro wordt ook wel de kunstmatige vorm van zijde genoemd. Het kan het beste gewassen worden op een fijnwas-programma van 30 graden en een mild wasmiddel. Ook hierbij geldt: doe het zeker niet in de droogkast, maar hang het op om te drogen.
7 Acryl
Acryl lijkt heel erg op wol, maar is een synthetisch materiaal. Het kan zowel in de wasmachine (met een wolwasprogramma op maximaal 30 graden) als met de hand gewassen worden. Helaas ook hier weer: huilen gegarandeerd bij het gebruik van een droogkast. Hang het op en voor je het weet kun je het weer aandoen!
8 Wol
Wol is gemaakt van dierlijke haren, en dus 100% natuurlijk. Voorzichtigheid is nodig, want bij een hoge temperatuur krimpt het enorm! Het beste kun je wol met de hand wassen, maar tegenwoordig zit er een wolwasprogramma op de meeste wasmachines. Wil je het laten drogen, hang je kleding dan nooit op maar leg het neer. Wol rekt namelijk enorm uit en verliest zijn vorm. En de droogkast? Dat is verboden terrein.
9 Modal
Modal is gemaakt van modalvezels dat een verdere ontwikkeling is van viscose. Bij modal is het ‘t beste om een onderscheid te maken in het soort kledingstuk. Is het een fijn stuk? Dan kies je beter voor een handwasje met koud water en een zacht wasmiddel. Is het robuuster? Dan mag het in de wasmachine, op lage toeren en met koud water. Hang de kleding daarna op in de schaduw. Modal houdt absoluut niet van het zonnetje. Een delicaat stofje dus!
10 Zijde
Zijde is een 100% natuurlijke stof, afkomstig van de cocon van de zijdevlinder. Van nature zorgt het ervoor dat vuiltjes wegblijven, en is daardoor redelijk makkelijk om schoon te houden. Maar, de wasmachine en de droogkast zijn absolute no go’s! Een koude handwas, en een druppeltje haarconditioner doen echter wonderen. Heb je het gewassen? Hang je zijde kleding dan nooit op, maar leg het neer in de schaduw om te drogen.
Weinig wassen is key!
Wil je écht gaan voor het mooiste resultaat? Dan kun je ‘t beste je kleding zo min mogelijk wassen. Laat je kleding lekker buiten luchten (als dat gaat), nadat je het 2 of 3 keer hebt aangehad. Is het echt vuil of wil je toch liever wassen? Was je kleding dan op lage temperatuur met een fijnwas, en hang of leg het buiten in de schaduw om te drogen. Een langer leven is gegarandeerd!
Heb je toch nog een vraag over het onderhoud van jouw kledingstuk? Of heb je goede tips? Laat het ons weten op Facebook of Instagram, of loop eens binnen bij onze winkel in Kalmthout.