Polyester: love or hate?

We horen het steeds vaker in de winkel: 'ik kies alleen nog maar natuurlijke stoffen'. Polyester in kleding... veel vrouwen houden er niet van. Ze denken bij polyester nog steeds aan zweten, glanzende badpakken stofjes,... Maar de technologie heeft de laatste jaren niet stilgestaan en de kwaliteit van polyester is zo verbeterd dat we nu echt fan zijn. Sterker nog, je draag waarschijnlijk zelf ook veel meer polyester dan je denkt. 

Polyester is een ademende stof
Sommige mensen zweren bij natuurlijke materialen zoals katoen en linnen omdat deze stoffen vocht opnemen en goed aanvoelen op het lichaam. Dat kan een voordeel zijn als je slechts gemiddeld zweet. Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo aangenaam natuurlijk. Polyester of polyamide nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat. Bijkomend voordeel is dat je het ook niet koud krijgt wanneer op een warme dag de zon verdwijnt of de avond valt. Dat vocht is namelijk allang weg en gaat niet vervelend klam aanvoelen. 


Polyester is kleurvast
Kijk eens in jouw kledingkast: jouw shirts en jurkjes van katoen en viscose zijn na een aantal jaren waarschijnlijk de diepte van hun oorspronkelijke kleur verloren. En dat is niet abnormaal, want dat is de eigenschap van natuurlijke stoffen. Wanneer je kiest voor polyester zal dit niet gebeuren, zelfs niet wanneer je jouw kleedje in de volle zon te drogen hangt. De kleurechtheid van polyester is zo goed omdat de stof pas op een zeer hoge temperatuur smelt. Daarom kunnen betere printtechnieken gebruikt worden dan bij veel andere stofsoorten. Deze zijn perfect bestand tegen invloeden van buitenaf (zon, wassen, strijken) en behouden zelfs bij intensief gebruik hun kleur. 

Polyester is kreukvrij
Bijna alle polyester en polyamide kledingstukken zijn nagenoeg kreukvrij. Dat is fijn tijdens het dragen. Denk maar eens aan je linnen rokje of je zijden blouse die in no time vol helemaal kreukt. Daar kan jouw spuitbus stijfsel die je bij het strijken gebruikt, echt niet tegenop. Zoiets zal je met polyester niet gebeuren en zo zie je er de hele dag netjes uit. Bijkomend voordeel is ook dat polyester na wassen nauwelijks gestreken hoeft te worden. Zeker wanneer je je jurk of blouse vochtig uithangt, is het niet nodig. Ideaal als je veel reist of gewoon helemaal geen zin in strijken hebt (wat wij ons prima kunnen voorstellen!).


Hoe vind je goede kwaliteit polyester?
Men denkt vaak: polyester is goedkoop en wordt dus met name gebruikt door goedkope merken. Dit is deels juist. We zien het nog steeds wel bij merken en kledingketens met massaproductie. Ze gebruiken ‘ouderwetse’ polyesterkwaliteiten om kleding zo goedkoop mogelijk te houden. Heel jammer, want daarmee doen ze het imago van polyester onterecht schade aan. Kwalitatieve polyester herken je allereerst aan de manier waarop deze aanvoelt. Stevig, maar luchtig en licht tegelijk. Hoogwaardige polyester heeft over het algemeen ook weinig glans (in tegenstelling tot de goedkope variant). Steeds meer merken kiezen bovendien voor een materialenmix waarin polyester is gecombineerd met andere stofsoorten. 


Polyester en duurzaamheid
Misschien verwacht je dat je uit het oogpunt van duurzaamheid beter kunt kiezen voor bijvoorbeeld katoen, wol of zijde in plaats van polyester. Toch is niets minder waar. Katoen is verreweg de grootste milieuvervuiler als het gaat om stofgrondstof, omdat de teelt van katoen bijzonder intensief is. En ook wol en zijde zijn allerminst milieuvriendelijk te vervaardigen en te hergebruiken. Polyester is minder schadelijk. Bovendien gaat kleding waarin polyester is verwerkt langer mee en is het eenvoudig te recyclen. Ook uit het oogpunt van duurzaamheid (zowel in je eigen kledingkast als in algemene zin) is polyester een verantwoorde keuze. Ons advies: zet je schroom overboord en probeer het gewoon. Het geavanceerde polyester van de 21e eeuw zal je niet teleurstellen! 

RELATED ARTICLES